Društvo, kultura, umitnost

Održana 13. Fijakerijada u Novom Žedniku

Izvor: Bunjevački Media Centar       Utorak, 20.06.2017. 10:15

U Novom Žedniku je proteklog vikenda, povodom proslave Dana ove Mesne zajednice, održana 13. po redu Fijakerijada koja se sastojala od revijalnog i takmičarskog dila.

Fijakerijada 1

U sklopu takmičarskog dila nadmitali su se jahači, a publiku je oduševilo i nadmitanje jednoprega, dvoprega, četvoroprega i šestoprega, a pored toga i prolazak izmed čunjeva.

Bilo je 4 tačke, a u svakoj tački 8 do 12 takmičara. Proslava Dana Mesne zajednice traje misec dana, a pored fijakerista, manifestacija je okupila veliki broj ljubitelja konjičkog sporta.

Kako organizatori kažu osnovni cilj sad već tradicionalne Fijakerijade je prije svega druženje meštana, i okupljanje omladine koje je svake godine sve više i više.

K.S.

Video prilog BMC

Foto: Prklja

 

 

Igranka u Ljutovu

IMG 04

Udruženje građana „Bunjevci Ljutovo“ iz Ljutova u saradnji sa invalidskim penzionerima iz Ljutova i Bajmoka, ugostili su prijatelje iz Đurđina, Kelebije i Tavankuta u Domu kulture „Ljutovo“, 13. juna.

Povod organizovane igranke je proslava Svetog Antuna, padovanskog, sveca koji se slavi kao zaštitnik siromašni ljudi. Organizatori manifestacije bili su Petar Ivković Corda u ime Udruženje građana „Bunjevci Ljutovo“ iz Ljutova, i Nimčević Antun isprid Invalida rada iz Ljutova.

Nakon završene igranke utisci Petra Ivkovića Corde su odlični, jer kako kaže, druženje je potrajalo do kasno u noć. Gostoprimstvo će prijatelji uskoro vratit, jer se već 07. jula organizuje igranka i druženje u Mesnoj zajednici „Kelebija“, di će prisustvovat i članovi Udruženja građana „Bunjevci Ljutovo“.

K.S.

 

 

 

11. Slamarsko-slikarska kolonija

Izvor: Bunjevački Media Centar Sombor       Ponediljak, 19.06.2017. 10:45

Slamarsko-slikarska kolonija UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora održana je u subotu, 17. juna. Jedanajsta po redu umitnička kolonija okupila je dvanajst vrsni slamarki i jedanajst slikara koji su se družili i stvarali umitnička dila na salašu domaćina Ivana Bošnjaka u Gradini.

06

Umitnost stvaranja slika u tehniki slame okupila je najbolje majstore slamarstva iz Sombora, Svetozara Miletića i Subotice. Pozdravljajuć umitnike, pridsednik UG „ Bunjevačko kolo“, Dejan Parčetić je na početku kolonije uručio materijal i boje umitnicima, dar udruženja. Podrška slamarskim umitnicima, stručnim savetima i sugestijama, i ovaj put, stigla je od akademski slikara Tatjane Dimitrijević i Milenke Buiše, rukovodioca likovne sekcije UG „Bunjevačko kolo“.

Gosti kolonije i UG „Bunjevačkog kola“ bili su dr Vlado Babić, republički poslanik, Zoran Parčetić, pridsidnik Skupštine grada Sombora, Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice grada Sombora, Zoran Rus, poverenik SNS, Veljko Vojnić, zaminik pridsidnika Skupštine grada Subotice i Ivan Sedlak, počasni pridsidnik Bunjevačke matice iz Subotice sa saradnicima.

Slamarske slike na temu znameniti somborski zdanja biće prikazane na jesenjoj izložbi UG "Bunjevačko kolo".

Koloniju je podržala Gradska uprava i Skupština grada Sombora.

R.P.

 

 
Još članaka...